fredag 3 september 2010

DIY - klä en lampskärm


Du behöver en rak tygklädd lampskärm, gärna vit. Tyget du vill klä om lampskärmen i, textil-lim samt några pappersklämmor. Mät hur stort tyg du behöver för att det skall nå runt skärmen samt ta i extra mycket på bredden eftersom lampskärmarna oftast är koniska.


Applicera textillimmet på ena kortsidan av tyget. Bred ut klistret med fingertoppen så det blir ett jämnt och tunnt lager. Lägg gärna något under för att skydda bordskivan och slippa kladd.
Lägg lampskärmen mot den klistrade kanten och rulla sakta på tyget så det går hela vägen runt. Klipp sedan den andra kanten så den löper rakt ner över den limmade skarven. Ta klister på kanten och tryck försiktigt fast kanten. Var noga med att få tyget rakt och fint så det inte drar sig och bildar veck. Låt torka.Klipp rent kanterna på skärmen. Det räcker med 1-1.5 cm tyg så det räcker runt kanten. Applicera lim på insidan av kanten och vik ner tyget över limmet. Använd gärna pappersklämmor eller klädnypor för att hålla kanten nere. Låt torka och ta sist bort klämmorna.


Nu är lampskärmen färdig! Hoppas att ni fick lite inspiration att testa det här hemma ;-) Nu skall vi fira vår 10-åring i helgen (han fyller på måndag) Glöm inte att vara med i min utlottning! Hoppas att ni får en trevlig helg!

14 kommentarer:

Stine Hoelgaard Johansen sa...

hvor er den skøn den lampe, genial lampefod som passer super til stoffet
stine:)

HomeRiver sa...

Så enkelt egentligen... Jättefint! Tack för tips!

Namaste (jeo74) sa...

1000 hjertelig takk for flott DIY!!! Og lampa di ble jo superflott!!!

Therese sa...

Så fin den blev! Du har så härliga tyger jämt!

Jag har ganska nyss klätt om en taklampa med nån form av fransar...men har helt glömt att visa den på bloggen, skärpning ;)

pippigul sa...

Urtjusigt!!!

Viktoria- ♥s t j e r n f a l l♥ sa...

Wow så snyggt det blev och tack för fin tutorial!

vacker i brunt sa...

Blir alldeles fnissig!!! har presic hiittat en fin lampfot och köpt hem en rak vit skärm för att jag var sugen på att klä den i ett nytt tyg....men den har leget nån vecka och så tittar jag in till dig och får alla tips om hur jag ska göra........jag gillar verkligen din blogg!!!! UUUUnderbar!!

Rina sa...

smart med de klipene. jeg slet med limet og kanten og alt sist jeg gjkorde dette, så det spørs om jeg orker flere ganger. takk for tipset!

erry sa...

Så söt den blev! Och den där lila lampfoten älskar jag! Är det också ett DIY-projekt? :)

skjerstad sa...

Så smart tips ;) Takk for det ! Nydelig stoff på lampa :)

Cinna sa...

Har ett antal fula lampskärmar i garderoben, nu kavlas ärmarna upp och så sätter jag igång...

Jenny Bergvall sa...

Supersnyggt och inspirerande!!

Gila sa...

Tack för tipset!

od Andulky sa...

Tack för tipset!!
Fin blogg du har!